środa, 17 sierpnia 2016

KAKAOWE MUFFINKI Z CZEREŚNIAMI

    Przepis na te muffinki wymyśliłam z konieczności. Pewnej niedzieli miałam nieodpartą zachciankę na coś słodkiego, najlepiej jakiś wypiek. No cóż, nie chciało mi się piec żadnego ciasta, ponieważ zajmuje to trochę czasu. Zdecydowałam się więc na muffinki bo są proste i szybkie!




   Nie jest to typowy przepis, na którym głównie bazuję gdy robie muffinki, ale jest równie smaczny, a co najważniejsze lekki, zdrowy i na pewno mniej kaloryczny :-)

 SKŁADNIKI:

- 2 szkl. mąki tortowej
- trochę więcej jak 1/2 szkl. brązowego cukru (ew. cukru pudru lub kryształu)
- 1/2 szkl. oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego 
- 2-3 łyżki kakao 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kilka kropel ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- wydrylowane czereśnie świeże lub mrożone




    Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek, cukier waniliowy i kakao.

    Do drugiej miski wlewamy kefir, wbijamy jajka dodajemy olej. Mieszamy i przelewamy do suchych składników, dodajemy aromat. Mieszamy. Mogą być grudki. 

    Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy wydrylowane połówki czereśni. Pieczemy ok. 25 minut.
    Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.










 
 Babeczki są naprawdę smaczne. Musicie spróbować!!!! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz